Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka velká

23. 1. 2023

Vánočka 2

 

600 g hladké mouky

140 g cukru

1/4 l mléka

kostka droždí (42g)

2 vejce (jedno na potření),
+ můžou být i až 3 žloutky

120 g Hery nebo másla

rumový cukr (vanilkový cukr)

lžička soli

sekané mandle

citronová kůra

 

Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, (popřípadě i se žloutky), vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónovou kůru, sůl. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny, a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout. Kyne tak hodinu až dvě.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut - hodinu, asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi.